16. 09. 2024

​Tým U18 čeká velmi náročná sezóna

O víkendu 14.-15.9. 2024 se odehrál v Kladně rozstřelový turnaj kategorie U18. Náš cíl se však splnit nepodařilo, a tak nás bude čekat velmi náročná sezóna, ve které zabojujeme o umístění v první osmičce.

Dobrodružství kategorie U18 začalo už zkraje září zejména pro nového trenéra Bohdana Ptáčka, neboť jsme neměli v kádru dostatek hráčů. Bóďovi se podařilo sehnat bratry Ríšu a Štěpána z Opavy, dále se k týmu připojil Vojta Elbel ze stejného klubu jako bratři Kociánovi a v neposlední řadě nám pomohli tři hráči ze starších žáků. Tým absolvoval v plném složení pouze jeden trénink, ale i přesto měl na nadcházející turnaj ty nejvyšší ambice – dostat se do první nebo druhé nejvyšší výkonnostní skupiny, kde se chtěl poprat o umístění mezi nejlepšími 8 týmy v ČR a kvalifikovat se tak do závěrečného turnaje na konci sezóny.

Jelikož meteorologové hlásili velmi silný déšť, vyrazili jsme v sobotu ráno do Kladna o něco dřív, než jsme původně plánovali. V 7 hodin ráno tedy z Ostravy odjížděla tato sestava: Ondra Mohyla, Saša Lučev, Kuba Bohoněk, Vojta Elbel, Ríša Soušek, Kuba Vojtasík, Šimon Zikmund, Ríša a Štěpán Kociánů, Kája Veigend, Dan Špalek, Ben Vrubel a trenérské duo Bóďa Ptáček s Ondrou Poštulkou. Po cestě jsme se ještě stihli zastavit na oběd v pražském Zličíně a před 13 hodinou jsme dojeli do kladenské sportovní haly.

První zápas nás čekal proti SK Dansport Praha. Věděli jsme, že pokud chceme pomýšlet na dobré umístění, musíme tohoto soupeře porazit, a tak se i stalo. Tým Blue Volley si připsal výhru 3:0 a první 3 body to tabulky.

V našem druhém sobotním zápase nám byl soupeřem VK Jirkov. Stejně jako v předchozím zápase jsme věděli, že s tímto soupeřem musíme vyhrát, chceme-li být v tabulce na vrchních příčkách. Jirkov byl velmi silným soupeřem, a to se projevilo i na výsledku. Proti týmu z podhůří Krušných hor se nám podařilo uhrát pouze 1 set a značně se nám tak zkomplikovala cesta k dobrému umístění.

V neděli v 11 hodin nás čekal favorit, a to domácí Kladno. S domácími jsme se snažili držet krok, ale bohužel byli nad naše síly. To se ukázalo zejména ve druhém setu, kdy jsme neuhráli ani 10 bodů. Po prohře 0:3 jsme se tedy začali soustředit na náš poslední zápas.

Utkání proti Příbrami začalo v 15 hodin. Zápas byl poměrně vyrovnaný, ale i přesto jsme zvládli v prvních dvou sadách zvítězit. Do třetího dějství jsme nenastoupili zcela koncentrovaně a toho soupeř využil ve svůj prospěch a snížil tak na 1:2. Čtvrtý set měl soupeř také ve svých rukou, a tak musel rozhodnout až zkrácený set. Tiebreak měl velmi vyrovnanou koncovku, kterou jsme nakonec lépe zvládli my a zajistili si druhou výhru v turnaji.

Bohužel ani 2 vítězství nestačily na třetí místo a náš tým se kvalifikoval až do čtvrté výkonnostní skupiny. Bude to tedy celou sezónu velký boj, abychom se postupně vyšplhali nahoru a zajistili si místo v první osmičce.

I přes tento výsledek se sluší tým pochválit zejména za obětavost a výbornou hru v poli. Bohužel jsme nezvládali uhrávat bodovky, a to nás stálo velmi hodně bodů. Sezóna je však dlouhá a my už se těšíme na další turnaj, který se odehraje o víkendu 12.-13.10. v Nové Bělé a v Ostravě-Třebovicích.

Ondřej Poštulka

Asistent trenéra