25. 10. 2021

Práce se vyplácí

Po roce a půl čekání na soutěže mládeže to zatím vypadá, a já v to pevně věřím, že letos soutěže proběhnou. Po úspěšném rozstřelu na začátku sezony nás čekal první turnaj Extraligy kadetů, kde již byly týmy seřazeny podle výkonnosti. Byli jsme vybráni jako pořadatel nejlepší výkonnostní skupiny i z toho důvodu, že jsme v pětici všech týmů měli oba zástupce projektu Volley Beskydy, jak kadety Blue Volley Ostrava, tak i kadety Green Volley Frýdek-Místek. Nejenom my, ale všichni byli zvědaví, zda se podaří malý zázrak a oba týmy první skupinu udrží.

Než začnu hodnotit volejbal musím nejdříve zmínit jednu věc, která mě neskutečně hřála celý víkend u srdce. Tribuna na kadetský turnaj byla při zápasech projektových týmů plná, což je něco nevídaného. Rodiče, sourozenci, další příbuzní a kamarádi jak ze školy, tak i z civilního života vytvářeli po celou dobu neskutečnou atmosféru. Týmy si fandily navzájem a byla vidět soudržnost s cílem uspět. Zázemí a podpora, kterou vytvořili rodiče nejen na tribuně, ale také ve „VIP zóně“ byla na úrovni vrcholných akcí dospělých. Ba v mnohém, ho dokonce předčila. Takový servis, výběr jídla podpořený masovými pochoutkami našeho partnera Beskydských uzenin Chodura, pití a navíc vše podávané s láskou a domácí péčí je něco výjimečného. Věřím, že nejen já, ale všichni co patří k projektu Volley Beskydy, a také všichni, co to jenom viděli, museli závidět. Tímto bych chtěl všem ze srdce poděkovat a věřím, že si tuhle sounáležitost udržíme i nadále.

A teď už k vlastnímu sportu. Neuvěřitelné se stalo skutečností a oba týmy, byť po velkém boji, zůstaly mezi nejlepšími pěti týmy této republiky. Jejich cesta byla malinko odlišná, což ovlivnil samozřejmě první zápas, který jsme sehráli mezi sebou. První dva sety to byl vynikající volejbalz obou stran, ale nakonec kluci z Blue Volleysvoje kamarády z Greenu přetlačili a zvítězili 3:1. To se odrazilo hlavně v druhém sobotním zápase, kdy v euforii a sebevědomě hrající Blue Ostrava porazilo asi nejlepší tým na turnaji, České Budějovice po zápase, který snesl srovnání s mužským sportem překvapivě 3:0. Naopak Green F-M i díky zranění Kuby Krejčíčka podlehl Dukle Liberec 3:2.

Nedělní boje byly ve znamení soubojů o setrvání ve skupině, ke kterému po vítězství 3:1 nad Zlínem a porážce Liberce od Budějovic 3:0 měl nejblíže Green Volley. Před posledním zápasem tak byly karty rozdány tak, že pokud Blue Volley udrží výkon, kterým se prezentoval a zvítězí nad Zlínem za 3 body, zůstanou jejich parťáci z Greenu pro další kolo úplně nahoře. To se podařilo, a tak může celý projekt slavit další výrazný dílčí úspěch. Kvalita hry, kterou hráči předváděli umožnila nechat nakouknout do vrcholného kadetského volejbalu i naše mladíky ročníku 2006, z nichž největší kus pro sebe ukousnul Honza Hrnčárek. Podle složení první pětice pro příští kolo předpokládáme výlet do Prahy, na který se všichni moc těšíme. Díky tomuto turnaji jsme si vyzkoušeli a ověřili, že patříme na finálový turnaj Mistrovství ČR, jehož pořadatelství jsme pro letošní sezonu získali.

Ještě jednou díky všem, kteří na akci byli, a kteří s ní pomáhali.

Michal Provazník