29. 01. 2024

Extraliga U20 - Tým hlásí po turnaji v Novém Jičíně: ˝Cíl splněn˝

​O víkendu 27.1.-28.1. 2024 jsme odehráli turnaj Extraligy U20. Ve druhé výkonnostní skupině jsme se utkali postupně s Novým Jičínem, Libercem, Kojetínem a VK Ostrava. Po třech vítězných a jednom prohraném zápasu v tiebreaku jsme si zajistili postup do elitní pětky.

Minulý turnaj se našemu družstvu BLUE VOLLEY OSTRAVA příliš nepovedl, a tak jsme do haly ABC v Novém Jičíně odjížděli s jasným cílem – postoupit zpět do elitní pětky. Připraveni ukázat, že patříme mezi nejlepší týmy v republice, jsme odjížděli v sestavě: nahrávač Poštulka, univerzálové Jetmar a Hula Jakub, smečaři Krejčíček, Jonszta a Gross, blokaři Klimeš, Vitásek a Mohyla, na liberu Šamánek a trenér Leoš „Ferda“ Šrámek.

Do prvního zápasu proti Vlkům z Jičína jsme nastoupili velmi odhodlaně, neboť jsme věděli, že hned první zápas bude pro splnění našeho cíle velmi důležitý. V první sadě jsme v celku dominovali, v dalších dvou setech byla hra vyrovnanější, ale i přesto jsme si pohlídali výhru 3:0.

Druhý sobotní zápas nás čekala Dukla Liberec – soupeř, se kterým jsme se v této sezoně setkali už dvakrát a oba zápasy vyhráli 3:0. Do zápasu jsme nastoupili odhodlaně, ale i s vědomím, že to bude společně s Kojetínem asi nejlepší soupeř celého turnaje. První dva sety jsme ovládli v celku jasně, ale ve třetím setu Dukla zlepšila servis a my jsme začali hrát bojácněji. To znamenalo vyrovnanou sadu, kterou nakonec ovládl Liberec. Čtvrtý set byl tomu předchozímu velmi podobný a bohužel také se stejným koncem. Na řadu tedy přišel zkrácený set.Dukla byla odhodlanější, a nakonec nás přehrála 15:10. Domů jsme tak odjížděli s obrovským zklamáním, protože k výhře za 3 body chybělo opravdu málo.

V neděli jsme odjeli v pozměněné sestavě. Zraněný Gross dostal volno a na pozici smečaře se tak mohl přesunout Jan Šamánek. Na liberu s námi odjel Štěpán Míček, který předchozí den odehrál utkání ČEZ Extraligy mužů proti Karlovarsku. Nezměnila se jen naše sestava, ale také hala. Velkou halu v renesančním městě vystřídala tělocvična Obchodní akademie v Šenově u Nového Jičína.

Před ranním zápasem jsme si „osahali“ tělocvičnu a hned jsme zjistili, že velkou roli bude hrát hlavně nízký strop. To se nám potvrdilo hned v klíčovém utkání s Kojetínem. Věděli jsme, že tento zápas budeme muset vyhrát, abychom měli šanci na postup do vyšší skupiny. To se nám povedlo a velmi dobrou hrou jsme soupeři nedovolili žádné zvraty a jasně tak zvítězili 3:0.

Před námi už bylo pouze derby s VK Ostrava. Podle dosavadních výsledků se zdálo, že to bude nejslabší soupeř. To nám ale vyvrátil hned v prvním setu, kdy po vyrovnané hře zvítězil. Uvědomili jsme si, že budeme muset hrát mnohem lépe a odhodlaněji, pokud chceme zvítězit. Jak jsme řekli, tak jsme i udělali, a další tři sady jsme protivníkovi nedali šanci. Výhra 3:1 tak pro nás byla jistotou prvního místa a postupu do nejvyšší výkonnostní skupiny.

Celý víkend byl velmi náročný zejména po psychické a emoční stránce. Radost z vítězství nad Novým Jičínem vystřídala frustrace z těsné prohry s Libercem, ale další ráno nás zase ovládlo nadšení z jasné výhry nad Kojetínem. Po posledním zápase v nás zůstaly už jen pozitivní emoce a radost ze splněného cíle. BLUE VOLLEY OSTRAVA odjíždí ze 4. turnaje Extraligy U20 jako vítěz skupiny 4B a do dalšího turnaje nastupuje v elitní výkonnostní skupině A.

Děkujeme za podporu a budeme se opět těšit na dalším turnaji začátkem března.

Ondřej Poštulka

kapitán družstva